Syste-misch werk
Wat is het?
Systemisch werk is het gedachtegoed waarin de systeemwetmatigheden van een gezin of familie centraal staan.
Het zijn natuurlijke dynamieken die er in elke sociale groep van mensen zijn: wie horen erbij, wie heeft de leidersplak, wie zijn de leden, welke ordening is er, wat is de uitwisseling van geven en nemen?
Deze sociale wetmatigheden zijn voelbaar en we gebruiken er meestal geen woorden voor.
De eerste patronen in deze gevoelens ervaar je in het gezin waarin je geboren wordt. Er zijn gevoelens van verbondenheid tussen ouder en kind. Dit zorgt ervoor dat er iemand is die voor het kind zorgt, dat het kind ervaart dat het ergens bijhoort.
Als deze wetmatigheden in balans zijn dan is er en gevoel van rust en meer innerlijke veerkracht bij alle leden van het systeem. Wanneer een wetmatigheid uit balans is dan ervaar je onrust.
Vaak kunnen we dan niet meteen duiden wat er speelt omdat we weinig woorden gebruiken voor deze gevoelslaag.
Een interventie-vorm vanuit Systemisch Werk is een familieopstelling, volgens de methode van Hellinger. Deze is gericht op het herstellen van belemmeringen in de meergenerationele familierelaties.
Nadat Hellinger deze methode in de jaren tachtig van de vorige eeuw geintroduceerd heeft in West Europa, is het door meerdere personen verder ontwikkelt: Ruppert, Hausner, Nelles.
Deze methode geeft inzichten in de diepere onbewuste lagen waarin we verbonden zijn met onze eerste hechtingspersonen: ouders, broers, zussen, familie en andere belangrijke gebeurtenissen.