Wat is het doel?
Ouderbemiddeling is gericht op ‘samen’ groeien in de scheiding. Het doel is bouwen aan het vertrouwen, respectvol met elkaar communiceren en afspraken maken.
De ouderbemiddeling wordt gestuurd op basis van de kindbehoefte na de scheiding, zodat het kind meer kind kan zijn.
De afspraken zijn in een ontmoeting in Utrecht of online of een combinatie hiervan.
Hoe kun je samen groeien?
Groeien doe je niet zomaar, er is ook tijd nodig is om de scheiding te verwerken en elkaar nog vragen te stellen over situaties die impact op je gehad hebben.
Vaak zijn er tegelijkertijd vragen rondom praktische zaken en vragen over het verleden. We werken vanuit de intenties:
We bouwen aan het vertouwen in de samenwerking door:
- Het is een verbeterproces: ouders en kinderen mogen fouten maken en we overleggen over hoe het de volgende keer beter kan.
- We kamen afspraken in het belang van alle gezinsleden, niemand mag verzwakken.
- We trainen ons in respectvolle en veilige communicatie (we vermijden het verwijt, we praten vanuit ‘ ik’, we stellen elkaar open en respectvolle vragen en we respecteren elkaars autonomie).
- We maken afspraken en komen deze na. Als dit niet lukt proberen we de afspraak te verbeteren.
We ontlasten de kinderen van onze scheiding door:
- De ouders praten neutraal en inlsuitend over elkaar naar de kinderen.
- De ouders maken respectvol contact met elkaar bij de overdracht waar de kinderne bij zijn, er worden geen praktische zaken besproken.
- De ouders informeren elkaar per mail over praktische zaken
- De ouders leren over de kindbehoefte na de scheiding en wat ze kunnen doen om te voorkomen het kind meer belast wordt door de scheiding.
We verbeteren onszelf door te onderzoeken in een individueel consult wat we zelf beter kunnen doen in het contact met de ex-partner en met de kinderen.
Inrichting van het traject:
Dit traject wordt ingericht met gezamenlijke en individuele gesprekken.
De gezamenlijke gesprekken hebben als doel om afspraken te maken en samen te groeien in de scheiding. Er is een strakke gespreksstructuur van veilige en respectvolle communicatie om veiligheid te bieden voor jullie beiden.
De individuele gesprekken hebben als doel te onderzoeken hoe jij zachter in de samenwerking kunt staan zodat je bijdraagt aan een constructieve samenwerking. Deze gesprekken zijn prive.
De verhouding van deze gesprekken hangt af van de wens en het voortraject.
- 4 Maandenprogramma: We starten met gezamenlijke gesprekken omdat jullie aan de slag willen met constructief samenwerken. We hebben 4 gezamenlijke gesprekken en 4 individuele over een periode van 4 maanden.
- 6 Maandenprogramma: Je hebt ‘ Groeien in de scheiding’ gevolgd en wilt nu samen groeien in de scheiding. Er zijn 6 gezamenlijke gesprekken en 5 individuele gesprekken over een periode van 6 maanden.
- 9 Maandenprogramma: Het traject heeft individuele en gezamenlijke gesprekken om de doelen te behalen die we samen vooraf hebben opgesteld. We starten met individuele gesprekken omdat het nog niet veilig genoeg voelt. Er zijn 9 gezamenlijke gesprekken en 6 individuele, over een periode van 9 maanden.
Aan het begin stellen we doelen op aan de hand van voorbeelddoelen. Daarnaast hebben we procesafspraken, onder andere de manier waarop we zo transparant mogelijk werken.
Investering
Voor je investering ontvang je;
- Consults individueel en gezamenlijk, online en of live in Utrecht, afhankelijk van het traject dat jullie kiezen (9, 6 of 4 maanden). Deze afspraken worden aan het begin van het traject ingepland.
- Huiswerk en lesmateriaal: video’s, podcasts, opdrachten.
- Boek ‘Opnieuw Verbinden als gescheiden ouders’ van Kita Bronda.
- 30 minuten mail of telefonisch verkeer per maand per persoon.
- Document met de afspraken tijdens het traject.
Je betaalt een abonnement van 239 euro per maand per persoon (inclusief BTW) voor de lengte van het traject. Indien je een Ouderschapsplan samen wilt opstellen zijn de meerkosten (149 euro per persoon).
Vergoeding
Indien je een zorgverzekering hebt met een aanvullend pakket voor complementaire zorg kan een deel van de kosten vergoed worden. Om te weten of je via je zorgverzekeirng gedeeltelijk vegoeding kunt krijgen, kijk je op deze pagina.
Wellicht wil je gemeente het traject vergoeden als je kind woont in een gemeente waar ik een contract mee heb of je een PGB hebt. Gecontracteerde gemeenten: Nieuwegein, Houten, Vijfheerenlanden, Lopik, Ijsselstein, De Ronde Veenen, Montfoort, Oudewater en Woerden.
De trajecten kunnen naar wens verlengd worden.
Aanmelden
Je kunt je aanmelden voor het traject via het onderstaande formulier. Het is de bedoeling dat jullie als ouderschapspartners jezelf apart aanmelden.
Nadat jullie je beiden hebben aangemeld ontvangen jullie een indicatie over wanneer we het traject kunnen starten gezien er mogelik een wachtlijst is. Je kunt dan alsnog bepalen of je op de wachtlijst wilt of dat je er vanaf ziet.
Wanneer de startdatum is bepaald, doe je de eerste maandbetaling. De rest van de betalingen lopen vanzelf en stoppen na het aantal maanden waarvoor je je hebt opgegeven.
Aanmeldformulier