Hoe wordt je weerbaar tegen iemand die jouw steeds de schuld geeft: Ga BIFF-en!
Hoe wordt je weerbaar tegen iemand die jouw steeds de schuld geeft: Ga BIFF-en!
BIFF is een reactiemethode op iemand die structureel jou verwijten blijft maken. Het gaat over hoe word je zelf weerbaar als de verwijten blijven komen? BIFF staat voor Brief Informative Friendly and Firm. Vrij vertaald is dat Reageer kort, informatief, vriendelijk en standvastig (Eddy, B. 2014).
Ook al kan een verwijt je behoorlijk raken, neem het niet persoonlijk. Dit is een overlevingsmechanisme van de ander die wil voorkomen dat hij niet gekwetst wordt.
Reageer neutraal: ‘Ik zie het anders.’ Wees kort met informatie en breng deze standvastig. Dit is jouw mening, het gaat over jou en niet over de andere ouder. Geef vervolgens het door jou gewenste gedrag aan.
Ik geef een voorbeeld over gescheiden ouders waarvan een ouder de ander steeds afwijst en de schuld geeft. De afwijzende ouder zegt bijvoorbeeld: ‘Waarom heb jij er niet voor gezorgd dat Jamie kan afzwemmen? Jij hebt hem te vaak bij een les weggehouden.’
Volgens de insluitende ouder klopt dit niet, want deze heeft één keer de zoon niet naar de zwemles kunnen brengen en de afwijzende ouder heeft dat drie keer niet gekund. De insluitende ouder reageert: ‘Ik zie dat anders, onze zoon heeft vier keer de les gemist. Ik heb hem één keer niet kunnen brengen en ik kon ook niemand anders vinden om dat te doen. De andere drie keer waren niet onder mijn verantwoordelijkheid. Daarnaast heeft de zwemleraar bij mij aangegeven dat onze zoon er nog niet klaar voor is, dus afzwemmen is naar mijn informatie nog niet aan de orde. Ik zou het fijn vinden als we allebei ons best doen dat onze zoon naar alle lessen kan. Ik geef hoge prioriteit aan de zwemlessen, dus je kunt mij vragen het vervoer te verzorgen als je verhinderd bent.’
Je vermijdt zo iets van schuld bij de ander neer te leggen of een advies te geven. Jouw antwoord gaat over hoe jij het ziet en wat jij kunt doen, en niet over de ander. Je kunt wel gewenst gedrag van de ander aangeven, maar wees daar voorzichtig mee. Het moet overkomen als een suggestie in plaats van een advies. Het gezonde deel van de afwijzende ouder krijgt informatie over wat het wel kan doen, het overlevingsmechanisme wordt niet aangesproken.
Deze manier van reageren, zowel tijdens een ontmoeting als bij digitale communicatie, levert vermindering van spanningen op tussen de ouders. Dat is goed, omdat ze zo beter kunnen herstellen van stressvolle periodes. En het is goed voor het kind, omdat het meer ontspanning ervaart bij één of beide ouders.
Dit is een fragment uit het boek ‘Opnieuw \verbinden als gescheiden ouders’.